Menu
« Takaisin

BLOGI Paljonko työpaikka saa maksaa?

Linkedin_juttukuva.jpg

Olen viime aikoina pohtinut työpaikan hintaa. Olen nimittäin ensimmäistä kertaa lähdössä eduskuntavaaliehdokkaaksi sitoutumattomana ehdokkaana Lapista. 

Reilu yhdeksän vuotta sitten kun perustin yrityksen, työpaikkani hinta oli 11 000 euroa, jonka otin henkilökohtaisena pääomalainana Finnverasta - en siis ole maksamassa eka kertaa työn ”mahdollisuudesta”. Moni kansanedustajaksi pyrkivä hakee pankista jopa kymmenien tuhansien lainan kampanjaa varten. 

Kysymyksiin liittyy myös moraalinen ulottuvuus. Voidaanko puhua kansanvallasta, demokratiasta, jos eduskuntavaaleihin käytetään Lapissakin yli 60 000 euroa? Suurimmat vaalibudjetit ovat Suomessa jopa yli 100 000 euroa. Toki summat ovat pieniä, jos verrataan vaikka koneyrittäjiin. Olen aina ihaillut heitä, jotka ostavat Ponssen koneen, käytännössä yhden työtuolin, maksavat siitä jopa yli puoli miljoonaa, jotta saavat tehdä töitä.

Itse pohdin myös ajankäytön ja ystävyyssuhteiden näkökulmasta. Onko tärkeämpää soitella yrittäjäkavereille ja pyytää vaalitukea rahassa? Vai myydä arpoja kuin keskittyä olennaiseen, ihmisten tapaamiseen ja kuuntelemiseen?

Toimittaja kysyi vaaliavauksessani viime maanantaina sitä, mikä on vaalibudjettini. Kysymys oli minulle erittäin vaikea ja monisäikeinen. Jostain syystä koen, että iso vaalibudjetti heikentää ehdokkaan uskottavuutta jollain tavoin. Sitoutumattomana minulla ei ole sitä puolueiden paikallisyhdistysten ja piirin tukea sekä koneistoa takanani. Ehkä tämä tunne on vaan kateutta, jota koen isojen vaalibudjettien ehdokkaille.

Mitä mieltä sinä olet? Pitäisikö vaaleihin asettaa esimerkiksi 30 000 vaalikatto? Onko nykyinen järjestelmä oikeudenmukainen? Vai asettaako tämä systeemi lähtökohtaisesti ihmiset eri arvoiseen asemaan, koska eivät kaikki voi hakea pankista lainaa?

Eduskuntavaalitkin ovat loppujen lopuksi vain astetta haasteellisempi työpaikkahakuprosessi, haastattelukierros, jossa työnantajina toimivat äänestäjät.

Voit katsoa nettisivuni, jotka sain ystävien tekemänä erittäin edullisesti, kummisetä otti valokuvat ja koodarikaveri teki sivuiksi www.heidialariesto.fi / Seuraa myös minua facebookissa https://www.facebook.com/HeidiAlariestoEduskuntaan

#liikenyt #eduskuntavaalit #meänheidi #heidialariesto

Tästä Heidin Linkedin-sivulle

Sinä - vaikuttaja

teemat

Heidin taustalla

X