Menu
« Takaisin

TURVAPAIKANHAKUJÄRJESTELMÄ EI TOIMI

 

Vastaanottojärjestelmämme on kadottanut 6000 turvapaikanhakijaa kolmen vuoden aikana. Terve kriittisyys nykyisen turvapaikanhakujärjestelmää kohtaan ei ole suvaitsemattomuutta. Suomen kuuluu auttaa niitä, jotka aidosti tarvitsevat turvapaikkaa, mutta ovien ei pidä olla niin auki, ettei nähdä sitä, milloin turvapaikanhakijat poistuvat täältä omin päin ja ketkä jää luvatta maahan kielteisen päätöksen saatuaan. Näistä 6000 kadonneista turvapaikanhakijoista ei ole tarkkaa tietoa, moniko on poistunut maasta ja moniko on jäänyt luvatta tänne. 

Ihmisoikeudet ovat kiistattomat: uskontoon, ihonväriin, sukupuoleen liittyvää syrjimistä ei tule sallia missään olosuhteissa. Turvapaikanhakijoihin liittyvät kysymykset herättävät tunteita, ja niistä on suorastaan mahdotonta käydä analyyttista keskustelua ja juuri sen vuoksi, siitä täytyy puhua. Lisäksi tulee tiedostaa suuri ero maahanmuuttajan ja suojelua tarvitsevan turvapaikan hakijan välillä.  

Turvapaikanhakijoiden osalta tarvitsemme kansainvälistä avoimuutta epäonnistuneista ja onnistuneista käytännöistä eri maissa. Jos turvapaikanhakija rikkoo Suomen lakia, on palauttaminen tehtävä mahdollisimman pian. Paras olisi, että pystyisimme Euroopan Unionin kanssa yhtenäistämään säännöt pakolaisten vastaanottamisesta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta.

Meidän tulee jo EU:n rajalla pystyä tunnistamaan sosiaaliturvashoppailijat, jotka eivät aidosti ole turvapaikan tarpeessa. Paras vaihtoehto olisi tietysti auttaa kansainvälisesti siten, että kenenkään ei tarvitsisi paeta sotaa tai nälänhätää kotoaan. Olen varma, että nykyteknologian, alustatalouden aikakautena, jolloin reaaliaikainen tiedonjako on arkea, pystymme nykyistä parempaan kansainväliseen yhteistyöhön. Tarvitsemme hyvää, kansainvälistä yhteistyötä onnistuneista turvapaikanhakuprosesseista, onnistuneesta kotouttamista, koska suomalainen järjestelmä ei selvästikään toimi.

Sinä - vaikuttaja

teemat

Heidin taustalla

X