Menu
« Takaisin

Anteeksipyyntöni ikäihmisille

 

Pyydän anteeksi niitä kilpailutuksia, jossa unohdettiin ihminen. Jossa haettiin säästöjä, toiminnan tehostamista inhimillisyyden kustannuksella. Anteeksi, että unohdettiin valvoa, miten palvelut tuotettiin.

Anteeksi, että maakunta-uudistukseen laitettiin satoja miljoonia, ja siinä epäonnistuttiin. Maakunta olisi ehkä tuonut ikäihmistenpalvelujen tuottamiseen leveämmät hartiat ja osaamista, yhtenäisyyttä hyvien käytänteiden leviämiseen. Anteeksi, että meillä jokainen kunta erikseen painii vanhustyön ongelmien kanssa ja kehittää samoja toimenpiteitä ilman, että hyvät käytänteet leviäisivät valtakunnallisesti.

Anteeksi, että puhumme vanhustustyöstä kömpelösti yksinkertaistaen. Unohdamme keskustelussa sen, että ikääntyneitä on monenlaisia. Hoidon tarve on niin hoidettavan kunnosta kiinni. Se, joka ei tänään tarvitse hoitoa, voi tarvita huomenna ne kaikki tukitoimenpiteet. Emme tunnista dementoituneen omia tarpeita, emmekä omaishoitajan jaksamista tukevia toimenpiteitä – yksinkertaistamme asiat, koska emme pysty syvälliseen analyyttiseen keskusteluun.

Anteeksi, että emme varaudu. Jos meidän omaishoitajat väsyvät huomenna, meillä ei ole varasuunnitelmaa. Jos ulkomaalaisrahoitteiset palvelukodit myydään isommalle sijoitusketjulle, ja yhtäkkiä Suomen palvelukodeista ison osan omistaa joku yksittäinen iso rahoitusyhtiö, joka tiputtaa hoidon tason tai nostaa hinnat korkeuksiin, ei meillä ole varasuunnitelmaa. Tiedämme, että hoiva-alalla on tulossa iso työntekijävaje, 2025 meiltä uupuu 20 000 työntekijää, emmekä ole vieläkään käynnistäneet kansallista rekrytointiohjelmaa. Olemme antaneet hoiva-alan palkkakehityksen jäädä jälkeen, emme huomioi, miten paljon raskaammaksi työ on käynyt. Emme ennakoi - pelkästään reagoimme päivän lööppeihin.

Eniten pahoillani olen, että keskustelun taso on syyllistävä, puolueiden välinen kisa vaalien osalta on raju. Päätöksenteko on rikki, ja valta on kaventunut harvoille, jotka tahtovat vaikuttaa joka paikassa, niin kunnan, maakunnan kuin valtakunnan tasolla. Puolueissa on mukana alle 10 % kansasta, ja puolueiden sisällä, alle 10 prosenttia päättää. Puolueet eivät pysty uudistumaan ja näkemään näitä ongelmia, koska heidän pitäisi myöntää ensin epäonnistumisensa näiden palveluiden päätöksenteossa ja tuottamisessa, kantaa vastuunsa.

Meidän sukupolvemme on teille elämämme velkaa. Meidän pitäisi pystyä pitämään toisistamme paremmin huolta. Tänä päivänä, kun reaaliaikainen yhteydenpito on helppoa, dataa ja tietoa on enemmän kuin koskaan, me epäonnistuttiin. Tiedän, että pystymme parempaan, mutta siihen tarvitaan päätöksentekoon ja asenteisiin muutos: Ei reagointia vaan ennakointia.

Sinä - vaikuttaja

teemat

Heidin taustalla

X